Sustainable fashionista

Gofashion.nl

Mode is voor mij de ultieme uitlaatklep om mijn karakter te tonen en mij te onderscheiden van de rest van de wereld. Toch is mode niet alleen maar een uitlaatklep. Helaas vinden binnen de modewereld en bij de productie van kleding er nog de nodige misstanden plaats. Zo wordt veel kleding geproduceerd in derde wereldlanden waar mensen soms nog voor geen €5 per dag aan het werk zijn. Daarnaast de omstandigheden waarin zij soms werken zijn levensgevaarlijk en daarnaast ook enorm slecht voor het milieu. Hoeveel ik ook van de mode- en kledingindustrie hou. De mode- en kledingindustrie is helaas één van de meest vervuilende industrieën in de wereld. Toch staat het woord ‘duurzaam’ steeds meer centraal in de modewereld. In Nederland zijn wij zelfs voorloper met een aantal grote modemerken die op een eerlijke en duurzame manier kleding produceren. Wil jij ook duurzamer gaan leven, begin dan bij je kleding. Ik vertel je er hier graag over wat je allemaal kunt doen!

Hoe word jij een duurzame fashionista?

Tegenwoordig zijn er diverse manieren om wat duurzamer om te gaan met kleding en zo je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld en een schoner milieu. Een goede manier hiervoor is het achterhalen van jouw figuur en welke kleding jou het beste staat en past. Je kent het namelijk wel. Je besteld shirtjes bij de ene online winkel, daarna broeken bij de andere online winkel en dan nog eens leuke jurkjes bij weer een andere online winkel. Wanneer alles binnen is kom je er achter dat niks je past of dat het je niet leuk staat en je stuurt alles zonder pardon weer terug. Omdat hier tegenwoordig geen kosten aan verbonden zijn is het proces hierin enorm simpel. Maar waar je misschien niet aan denkt is dat het telkens versturen, ophalen of terugsturen een enorme invloed op het milieu heeft. Voor al jouw pakketjes rijden vrachtwagens, vliegen vliegtuigen en rijden pakket busjes heel de wereld over met hun milieuvervuilende motors. Door achter jouw kledingstijl en juiste maat te komen, kan je gericht kleren bestellen. Komt het dan één keer voor dat je alsnog iets terugstuurt dan is dat geen probleem uiteraard. Maar een duurzamer milieu begint bij jezelf en op deze manier kun jij je steentje bijdragen!

Kleding lenen

De stap naar een duurzame fashionista is het lenen van kleding. Soms heb je voor een slechts voor één avond of bepaald evenement een outfit nodig. In plaats van dat je een outfit koopt kun je deze ook huren. Op deze manier ga je kleding verspilling tegen. Je kunt een leuke outfit van je vriendin lenen, maar tegenwoordig zijn er ook bedrijven gespecialiseerd in het uitlenen van kleding. Voor een schappelijke prijs heb je keuze uit een enorme mode-garderobe. Na je evenement stuur je dit weer terug en kan iemand anders gebruik maken van jouw outfit. Bovenstaand zijn slechts twee voorbeelden voor een duurzamere mode-wereld maar er zijn uiteraard nog veel meer manieren. Wil je weten welke manieren dit zijn of heb je zelf nog een bijdrage? Stuur mij dan gerust een vraag via mijn contactpagina!